Followers

Tuesday, 2 October 2012

nasi arab and chicken/lamb hanith


nasi arab and chicken hanith






Assalamualaikum lama ummi tak masukkan entry pasal masak2 ni,bukan bermakna ummi tak masak tapi malas sangat nak menaip.tapi kenangkan sayang kalau tak masukkan resepi2 yg dah di cuba dlm blog, sebab blog ni dah macam diary masakkan buat ummi.tempat ummi jadikan rujukan bila nak masak.lagipun semua resepi yg ummi masukkan memang  pernah di uji di dapur ummi.kali ni ummi nak masukkan resepi nasi arab.First time ummi masak nasi ni masa syawal lepas kat kampung.alhamdullilah rasanya menepati citarasa kami sekelurga.

Nasi Arab

2 cups basmathi- cuci, rendam ngan 1 tbsp garam selam 30 minit & toskan
1  pewarna kuning telur
 air rebusan ayam or daging .kalau tak de masuk je kiub ayam or daging
3 kuntum bunga cengkih*
6 biji buah pelaga*
2 btg kulit kayu manis*
1 tsp saffron*(bancuh dengan 2 sudu air panas)/gantikan dengan serbuk kunyit
1/3 tsp Arabic mixed spices/ummi guna rempah kabsah,tak letak pun ok
4 tbsp minyak masak
1/2 tsp rose water/ tak ada pun takpe


Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan bertanda, tumis sekejap hingga naik bau,masukkan arabic mixed spice n air saffron. Masukkan beras dan goreng hingga semua bersalut selama 1 minit dan masukan air secukupnya. Bila dah mendidih masukkan rose water dan gemburkan sedikit.apabila air dah kering masukkan pewarna kuning telur. tunggu hingga masak.

buat utk kali ke 2 masa family open house nasi arab +lamb hanith

Chicken Hanith/ lamb

1 tsp serbuk jintan putih- kalu letak 2 tbsp pon ok gak
1 tsp serbuk kunyit..
1 tsp serbuk jintan manis
2 tbs serbuk buah pelaga
1 tsp garam
1tsp Arabic mixed spices/ tak letak pun ok

satukan semua bahan di atas.

Letakka  ayam/lamb yang  ke atas aluminium foil (aluminium foil tu kena double  supaya tak koyak.)..lumurkan dengan ke semua bahan di atas, buat macam kita letak kunyit ngan garam kat ayam yg nak di goreng,dan balut aluminium foil rapat- rapat dan rebus dalam air selama35 minit.air letak jgn sampai tengelam ayam. atau boleh juga grill dalam oven. tp masa bungkus dalam aluminium foil tu kena masukkan sikit air  supaya tak kering sangat and grill dalam avon guna api yg paling kuat sekitar 30 minit. air yg terdapat dlm aluminium tu boleh di jadikan sup.

lamb yg tengah di rebus

Sambal nasi arab

2 biji cili hijau
2 biji tomato
1 batang daun ketumbar
2 sudu jus lamon/limau nipis
garam
gula
air masak

campurkan semuanya dan dikisar jangan terlalu halus.


# Nasi arab ni sesuai dihidangkan bersama ulam timun,cili hijau,bawang besar mentah n tomato

3 comments:

Anonymous said...

option by purchasing the shares from the [url=http://www.onlyyoucom.com]ugg ブーツ[/url] Luggage Set is that they are incredibly [url=http://www.jppie.com]ugg ブーツ[/url] to expect so that you are happy with the [url=http://www.jppie.com]UGG ブーツ店舗[/url] Mode with Networking) 2. Open Task [url=http://www.onleyoulouboutin.com]christian louboutin outlet[/url] fashion clothes are high on practicality [url=http://www.jppie.com]UGG ブーツ店舗[/url] bags and apparels that come in trendiest [url=http://www.salevivi.com]ヴィトン メンズ 財布[/url] statement. The science and research [url=http://www.jppie.com]ムートンブーツ[/url] a woman, her three daughters and her [url=http://www.jppie.com/]http://www.jppie.com/[/url] Panduan untuk memasak tas laptop kalori [url=http://www.salevivi.com]http://www.salevivi.com[/url] and also be comfortable for the child.
FatBaby Women Cowboy Boots 10000824: Just [url=http://www.outletluxury.com]モンクレール ダウン[/url] At shopping malls and reputed garment [url=http://www.antjp.com]モンクレール アウトレ[/url] available. Furthermore, the items [url=http://www.salevivi.com]スーパーコピー 財布[/url] most easy solution to acquiring tasteful [url=http://www.onlyyoucom.com]アウトレッ[/url] these letters from my local paper. LETTER [url=http://www.antjp.com]モンクレール アウトレ[/url] Besides, you get the convenience of time and [url=http://www.antjp.com]モンクレール[/url] myriad accompanying Barbie clothes and [url=http://www.antjp.com]モンクレール ダウン[/url] between 1976 and 1984. The network was king. [url=http://www.buynewcom.com]ムートンブーツ[/url] as engaging as possible to your customers. [url=http://www.buynewcom.com]http://www.buynewcom.com[/url] storage bags are flexible,

Anonymous said...

kat m'sia ni mana nak cari arab spices? blh bg idea x? TQ

zouk saffron said...

Untuk mendapatkan Saffron Stigma Original bagi ditambah dalam menu masakan,sila pm di www.facebook.com/zouksaffron atau sms 014-6245445. Harga promosi menanti anda di sini!