Followers

Monday, 5 December 2011

laksa lemak ( kuah putih )

Laksa penang memang adalah antara menu ummi kalau makan kat luar,amni n auni selalu tanya ummi boleh tak buatkan laksa yg tak pedas,Ummi sendiri masa kecik2 dulu mak selalu masakkan laksa lemak putih,so hari ni ummi masakkan laksa utk si kembar kesayangan ummi. alhamdullilah memang dia orang suka sangat.




















Laksa di rebus

Bahan Kuah
600 g ikan kembung, rebus, ambil isi & tumbuk
2 liter santan (dan 2 biji kelapa)asingkan santan pekat dgn cair
or satu kotak santan ( 1 liter) + 1 liter air
6 ulas bawang merah, ditumbuk
1 cm halia, ditumbuk
1 atau 2 sudu lada hitam, di tumbuk
1 keping asam gelugur
Garam secukupnya

Bahan Sampingan

1 biji timun, dihiris halus
10 batang kacang panjang, dihiris kecil
40 g daun selasih, dimayang
30 g daun kesum, dimayang
200 g taugeh, dibuang ekor
limau nipi/ limau kasturi

Sambal belacan

3 cm kiub belacan, dibakar
15-20 tangkai ciii kering, direndam( dikisar halus bersama belacan )

kalau nak sambal belacan yg pedas


segenggam cili api
3 cili merah- buang biji
1/2 labu bawang besar
3 sudu besar air asam limau kasturi
2" belacan di bakar
garam gula secukupnye

kisarkan semua bahan 

Cara-Cara

1.Satukan semua bahan yg ditumbuk  kecuali ikan n santan  campurkan bersama air.dan masakkan hingga
    mengelegak.
2. satukan santan pekat bersama dengan isi ikan.masukkan kedalam air yg telah mengelegak.perasakan dgn
    garam dan gula.masak lagi jgn lama sgt biar mengelagak sekejap terus tutup api dan pastikan kuah sentiasa
    di kacau.
3.Hidangkan laksa dengan kuah dan bahan sampingan dan sambal belacan

No comments: