Followers

Wednesday, 6 June 2012

Roll Sardin Bakar




Resepi ni antara yg ummi paling suka,masa kecik2 dulu selalu jugak makan. tapi sekarang ni susah nak cari. Sekarang ni kalau roll sardin orang guna roti sebagai kulitnya.


Pastri 

150 gm tepung gandum
75 gm butter
secubit garam
4-5 sb air ais 


Adunkan dahulu tepung,garam dan butter hingga mcm serbuk roti kemudian 


lembutkan dengan air ais dan diuli hingga sebati dan lembut.
Canai pastri.potong dgn pisau cutter kepada segi empat bujur 2in x 2.5 inci.


 Isikan inti kemudian basahkan tepinya dengan air lalu digulung kemas.


Susun di atas dulang pembakar bergris,sapukan egg wash ( telur yg dicampur dgn susu ) dan bakar hingga kekuningan. 


Inti


3 ekor sardin sedang dilecek
1 biji cili merah didadu
1biji bawang besar didadu
1/2 sudu teh jus limau
sedikit serbuk lada hitam
secukupnya garam 







Sardin dilenyek hancur,campurkan dengan semua bahan yang lain.