Followers

Friday, 29 April 2011

Buttermilk Chocolate cake


Buttermilk Chocolate cake




Untuk birthday Aishah yg ke sembilan ummi berjaya siapkan Buttermilk Chocolate cake,Aisyah antara sepupu yg agak rapat ngan amni n auni. mula-mulanya cadang nak buat chocolate moist cake,tp sehari sebelum buat aishah mintak supaya maksunya buat buttermilk cake,so maksunya kenalah tunaikan permintaan birthday girl ni,lagi pun dia bukannya ada byk permintaan Cuma mintak taburkan chocholate rice je,cake nya bersaiz  11inche x 11 inche with chocolate ganache n buttercream.



The Perfect Present Buttermilk Chocolate Cake

Ingredients

2 Cups Flour

2 Cups Sugar

¾ Cup  Cocoa powder

2 Teaspoons Baking Soda

2 Eggs (I use large eggs)

1 Teaspoon Salt

1 Cup Buttermilk

1 Cup Mazola Vegetable Oil

1 ½ Teaspoons Vanilla Extract

Preparation


  • Preheat Oven to 300° F
    (This is not a typo! This is a slow bake chocolate cake recipe.)
  • Use Crisco Shortening to lightly grease and flour the
    9 x 13 in. Baking Dish.
    (It's a one layer chocolate cake!)
  • Place all the ingredients on the left into a mixing bowl.
  • Mix at medium or medium high speed until all ingredients are blended and smooth.
  • Pour into greased and floured baking dish
  • Bake for 1 hr. (Cupcakes 20 min.)
  • Test by sticking in the middle with a knife.
    If it comes out clean... it's done!
  • Allow to cool.





Apam beras


 

Apam  beras
Hari ni plan nak gi rumah hassan yg baru 3 minggu menimang cahaya mata,maka tercari2lah resepi yg sesuai untuk orang dalam pantang,dlm dok fikir tu teringat mak selalu belikan apam tepung beras untuk k maiza masa dia bersalin,mulalah dok depan komputer mencari resepi ni coz sebelum ni tak pernah buat,dlm dok cari ni teringat k hajar dlm blog dia byk resepi lama2 yg best n kalau buat tak pernah lagi tak jadi,thnks k hajar    sufi suka sgt jengah blog akak n ambik resepi dari sana
apam beras dlm peperliner

apam beras dlm loyang
 alhamdullilah apam ni jadi cuma tak merekah kat atas cos terlupa guna api besar

Apam Beras




2caw nasi
2caw tepung gandum
2caw tepung beras
1caw gula perang
3/4caw gula pasir
2 1/2caw air
1sk yis segera

kelapa parut putih & sikit garam

Cara :
1.Kisar nasi dan air hingga halus,kemudian masukkan yis,gula perang dan gula.Kisar lagi hingga sebati
2.Satukan tepung gandum,tepung beras dan tuangkan nasi yg dikisar tadi,gaul hingga sebati.Perap selama 3 jam
3.Panaskan pengukus,sapu acuan dgn minyak.
4.Tuang adunan kedlm acuan lompang hingga penuh.Kukus dgn api besar selama 15min
5.Angkat dan hidangkan dgn kelapa parut yg telah dikukus bersama garam.


Tuesday, 19 April 2011

chocolate moist cake

Chocolate Moist Cake


Bahan-bahan

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 2 cawan gula halus
  • 4 biji telur gred A
  • 250 gm butter
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas
  • 1/2 cawan susu cair

Cara-cara

  1. Masukan serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder, masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,
  3. Masukan dalam loyang dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah.
  4. Sejukan kek dan baru  di hias

Monday, 11 April 2011

reunion cake

Sponge kek dengan buttercream with blueberry filling





Ahamdullilah berjaya juga siapkan kek ini walaupun dalam kaadaan kesihatan yang tak berapa baik,terima kasih k fida kerana percaya pada Sufi,

Ini first time buat kek yang agak besar 12 x 12 inche
SERI MUKA DURIAN




dah lebih dari 2 minggu ikut kelas tepung talam k hajar,hari ni baru berkesempatan buat, kebetulannya ada durian lebih so buatlah seri muka durian, tapi peralatan semuanya tak ada kukus just guna kuali je n loyang pun just guna 9x9 inche plastik alas dah puas cari banyak kedai tak ada last2 guna aluminium foil je .tapi alhamdullilah walaupun dgn banyak kekurangan tapi sri muka ni jadi jugak