Followers

Friday, 6 May 2011

victoria sandwich cake


http://recipes.epicurean.com/recipe
  • Serves 8
  • Butter - 175g (6 oz), softened
  • Caster sugar - 175g (6 oz)
  • Eggs - 3
  • Self raising flour - 175g (6 oz), sifted
  • Jam - 3 tbsp
  • Icing sugar - sifted, optional, or caster sugar
  • fresh cream

Directions:
Prepare two 18cm (7 inch) sandwich tins. Cream the butter and sugar together until very pale in colour, light in texture and fluffy. Beat in the eggs, one at a time, adding 1 tablespoon of the flour with each one.
Gently fold in the remaining flour with a metal spoon.
Transfer to prepared tins and smooth the tops with a knife. Bake at 180 0C  for 25-30 minutes or until well-risen, golden brown and firm. Leave in the tins for 2-3 minutes. Turn out on to a wire cooling rack. Leave until cold. When cold sandwich together with jam and fresh cream. Dust the cake with icing sugar.

Tuesday, 3 May 2011

pasta amni auni

pasta amni auni



Hari ni Auni beria2 sangat nak makan speghetty,kat rumah memang dah tak ada stocknya,camner nak buat,ummi teringat ummi pernah terbaca cara buat pasta ni,tp ummi dah tak ingat kat mana ummi simpan,nak serch kat internet lambatlah lah pulak,so ummi cuba2 buat apa yg ummi ingat je
pasta yg telah siap di rebus
mesin pasta





Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
2 sudu tepung jagung
2 biji telur
Secubit garam
Secubit serbuk kunyit
Air secukupnya

Cara-cara
1.       Campurkan semua bahan kecuali   air,gaul hingga sekata.
2.       Buatkan lubang ditengah-tengah,masukkan air, uli hingga jadi doh.
3.       Gunakan mesin pasta
4.       Rebuskan dlm  air mendidih yg telah dimasukkan garam dan minyak selama 15 minit
5.       Angkat dan toskan airnya.











Untuk sos

Bahan-bahan

Bawang putih
Bawang besar
*Tomato
Sos tomato
Tomato puree
Daging cincang
*Carrot
Batang selary
Mix herb
Oregano
Chesse
Susu segar( 3 susu)
Minyak zaitun
Garam
Gula

*dipotong dadu

Cara-cara
1.       Tumiskan bawang putih,sekejap je,jgn terlalu kuning
2.       Masukkan carrot dan batang selary,mix herb dan oregano
3.       Masukkan tomato ,tumis sekejap hingga tomato agak lembik
4.       Masukkan daging dan susu segar,masak hingga daging hampir masak
5.       Masukkan tomato puree and sos tomato
6.       Bila masak masukan bahan perasa,lebihkan sikit gula untuk hilanglan  masam tomato
7.       Hidangkan denga pasta dan di tabur chesse

apam pisang coklat with kaya filling




Bagun pagi2 auni asyik dok batuk je,dah 2 hari batuknya tak hilang kesian dia,sebelum ni amni yg terukbatuk,bila amni dah agak ok auni pulak ni sure kes kongsi makanan,cerita pasal makan pagi2 ni masuk kedapur tengok roti dah habis,apa yg nak di masak untuk amni n auni,kalau boleh nak elakkan masak yangberminyak,bukak peti ais tengok ada pisang yg mak bawak dari pahang  dalam dua tiga biji,mulalah ummi serch kat internet cari resepi apam pisang tp ummi tukar skit tambah coklat n kaya filling nak tarik minat amni n auni,tp apam ni terlebih merekahnya coz bila dah masukkan dalam kukusan ummi terus pegi buat gardening kat dpn rumah,so apam tu dah terlebih masak hampir 45 minit atas dapur.
Apam Pisang coklat dgn kaya
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/4 cawan gula
3  biji pisang ranum ( dilecek)
1 biji telur
50ml minyak masak
40ml susu
secubit garam
2 sudu besar serbuk koko
kaya
Cara-caranya
1. Lecek pisang yang telah ranum dan campurkan dengan secubit garam, ketepikan. selepas itu ayak tepung gandum bersama baking powder.
2. Di dalam mangkuk adunan pukul telur dan gula menggunakan senduk kayu atau whisker, selepas itu masukkan pisang yang telah dilecek, tepung sedikit demi sedikit, serbuk koko,  soda bikarbonat,susu dan minyak masak,kacau sebati.
3. Panaskan pengukus, Isikan 3/4 adunan apam dan letakkan kaya ke dalam acuan dan kukus selama 12 hingga 15 minit, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.