Followers

Friday, 12 October 2012

Roti naik

Roti naik
 
roti cheese n gula

 Alhamdullilah  berjaya juga ummi buat roti ni. roti ni antara roti favorite mak n ayah mertua ummi. setiap kali dia org balik johor sure berkotak2 yg di bawa balik.Ummi bahagikan roti ni 2 bahagian.bahagian pertama ummi bakar kosong yg kedua ummi letakkan cheese n gula sikit.resepi roti ni ummi ambik dari sini

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g tepung roti/tepung gandum high protein
100 g tepung gandum
250 ml air
50 g susu tepung
3/4 camca teh bread improver  

120 g gula halus
100 g mentega
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning (tak letak sebab habis stok)



  1. Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik. 
  2. Tumbuk doh untuk membuang udara, bulat2kan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang....

Thursday, 11 October 2012

MOIST CHOCOLATE CAKE bila ummi malas


chocolate moist cake with cream cheese

Alhamdullilah berjaya jugak ummi menyiapkan kek coklat untuk anak dara 2 orang. dari minggu lepas mintak ummi buat kek coklat.hari ni baru ummi dapat siapkan.memang malas sangat nak membaking hari ni.tapi gagahkan diri jugak,nak ambik hati amni n auni yg nak exam minggu depan.ummi pun mengoogle cari resepi mudah n senang.kek ni amat senang n katagori kek campak2.siap je kek ni, ada tetamu datang jadi panas2 lagi dah potong .tak sempat nak letak topping.resepi ni ummi ambik dari blog kat sini.tapi ada sedikit perubahan berdasarkan bahan yg ada kat rumah.



kek yg sempat di snap

2 cawan tepung 
1 sudu teh serbuk soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk baking powder
1/2 cawan serbuk koko
1 1/2 cawan gula
1 sudu teh garam 

*BAHAN-BAHAN DI ATAS AYAK BERSAMA

3 biji telur
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu segar
1 sudu teh vanilla
1 cawan air panas betul + 2 sudu serbuk nescafe


CARA MEMBUAT KEK :

Campurkan semua bahan,kecuali air panas,putar selama 5 minit.
Masukkan air panas dan putar sebati.
Masukkan ke dalam acuan dan bakar dengan suhu 170'C selama 45- 60 minit
setelah masak angkat dan sejukkan terlebih dahulu.

Monday, 8 October 2012

day 6 ( Taupo - Hamilton - Auckland)




 Hari ke enam kami bercadang bertolak awal ke hamilton yg memakan masa sekitar 2 jam lebih.tapi sebelum bertolak kami bercadang nak menyusuri tasik taupo. bila sampai kat pekan taupo nampak pulak playground.Amni n auni dengan muka manis pujuk abi,nak main sekejap je.tapi bila singgah dah tak jadi sekejap dlm dok layan dia org main kira dlm 2 jam jugak lah kami kami kat pekan taupo tu walaupun kesejukan macam dlm peti ais .Sebelum bertolak ke Hamilton sempat jugak jln2 kat pekan dia yg comel ja.betul2 mengadap taman tu ada jual kebab halal tp sayang pagi tu tak bukak lagi 








 1/2 jam pertama semua pakai sweater je.tapi tiba2 je dtg angin sejuk .rasa cam nak pecah dada,cepat2 ambik sweater


kebab halal di taupo



Taupo lake


pemandangan sepanjang perjalanan ke Hamilton

Sampai di Hamilton agak lewat hampir pukul 3 ptg.so kami just pusing2 sekejap n cari kedai jual makanan halal.jumpa Firdaus butcher.sakanlah ummi beli fresh lamb n chicken.yang bestnya kedai2 yg jual barangan halal kat sini jual banyak produk dari malaysia.macam kicap cap kipas udang n roti canai segera. untuk lunch hari tu kami just beli roti arab,makan dlm kereta.nasib baik amni n auni memang suka makan roti,walaupun kosong tak de kuah.dapat barang dapur n belikan hadiah ice cream utk amni n auni. kami meneruskan perjalanan ke Auckland yg jaraknya sekitar 126km nak dekat 2 jam jugak dlm perjalanan



 Sampai di Auckland kita org pusing2 dulu bandar auckland.bila matahari dah nak hilang baru pergi cari motel yg dah kita org booking masa kat Taupo.Airport Kiwi Motel yg kita org pilih kali ni jauh sikit dari bandar tp dekat dgn airport.masa tengah dok cari motel ni kita org melalui kawasan perkuburan yg memanjang n berhadapannya byk motel dlm hati ummi masa tu dok fikir ada ke org yg nak menginap kat tempat macam ni.tp dah sampai kat hujung tanah perkuburan ni betul2 motel kita org.rupa2nya org yg macam kamilah yg ramai dok kat situ .Alhamdullilah motelnya bersih n ada dapur yg lengkap.hargapun sesuai dgn bajet kita orang .

walaupun agak kecil tp bersih


Menu untuk malam tu,memang yg di tunggu2 sepanjang perjalanan ni.sebelum ni selalu je dgr pasal freshnya daging,lamb n ayam kat sini.jadi bila jumpa yg halal semangat sangat ummi masak utk mlm tu.memang daging dia fresh sangat. 

lamb yg di perap dgn rempah kebab




Malam tu memang tidur dengan lena akibat kekenyangan n keletihan.
ayam goreng utk amni n auni


kari daging

Tuesday, 2 October 2012

nasi arab and chicken/lamb hanith


nasi arab and chicken hanith






Assalamualaikum lama ummi tak masukkan entry pasal masak2 ni,bukan bermakna ummi tak masak tapi malas sangat nak menaip.tapi kenangkan sayang kalau tak masukkan resepi2 yg dah di cuba dlm blog, sebab blog ni dah macam diary masakkan buat ummi.tempat ummi jadikan rujukan bila nak masak.lagipun semua resepi yg ummi masukkan memang  pernah di uji di dapur ummi.kali ni ummi nak masukkan resepi nasi arab.First time ummi masak nasi ni masa syawal lepas kat kampung.alhamdullilah rasanya menepati citarasa kami sekelurga.

Nasi Arab

2 cups basmathi- cuci, rendam ngan 1 tbsp garam selam 30 minit & toskan
1  pewarna kuning telur
 air rebusan ayam or daging .kalau tak de masuk je kiub ayam or daging
3 kuntum bunga cengkih*
6 biji buah pelaga*
2 btg kulit kayu manis*
1 tsp saffron*(bancuh dengan 2 sudu air panas)/gantikan dengan serbuk kunyit
1/3 tsp Arabic mixed spices/ummi guna rempah kabsah,tak letak pun ok
4 tbsp minyak masak
1/2 tsp rose water/ tak ada pun takpe


Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan bertanda, tumis sekejap hingga naik bau,masukkan arabic mixed spice n air saffron. Masukkan beras dan goreng hingga semua bersalut selama 1 minit dan masukan air secukupnya. Bila dah mendidih masukkan rose water dan gemburkan sedikit.apabila air dah kering masukkan pewarna kuning telur. tunggu hingga masak.

buat utk kali ke 2 masa family open house nasi arab +lamb hanith

Chicken Hanith/ lamb

1 tsp serbuk jintan putih- kalu letak 2 tbsp pon ok gak
1 tsp serbuk kunyit..
1 tsp serbuk jintan manis
2 tbs serbuk buah pelaga
1 tsp garam
1tsp Arabic mixed spices/ tak letak pun ok

satukan semua bahan di atas.

Letakka  ayam/lamb yang  ke atas aluminium foil (aluminium foil tu kena double  supaya tak koyak.)..lumurkan dengan ke semua bahan di atas, buat macam kita letak kunyit ngan garam kat ayam yg nak di goreng,dan balut aluminium foil rapat- rapat dan rebus dalam air selama35 minit.air letak jgn sampai tengelam ayam. atau boleh juga grill dalam oven. tp masa bungkus dalam aluminium foil tu kena masukkan sikit air  supaya tak kering sangat and grill dalam avon guna api yg paling kuat sekitar 30 minit. air yg terdapat dlm aluminium tu boleh di jadikan sup.

lamb yg tengah di rebus

Sambal nasi arab

2 biji cili hijau
2 biji tomato
1 batang daun ketumbar
2 sudu jus lamon/limau nipis
garam
gula
air masak

campurkan semuanya dan dikisar jangan terlalu halus.


# Nasi arab ni sesuai dihidangkan bersama ulam timun,cili hijau,bawang besar mentah n tomato