Roti naik |
roti cheese n gula |
BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g tepung roti/tepung gandum high protein
100 g tepung gandum
250 ml air
50 g susu tepung
3/4 camca teh bread improver
120 g gula halus
100 g mentega
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning (tak letak sebab habis stok)
- Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik.
- Tumbuk
doh untuk membuang udara,
bulat2kan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit
mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau
hingga naik.
- Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang....