Followers

Wednesday, 21 December 2011

ayam masak oyster sos




ayam masak oyster sos








Ini adalah menu harian umi. Jarang ummi nak masukkan resepi harian dlm blog coz bila dah lepas masak tak terfikir nak ambik gambar,ummi pulak lepas masak terus je nak hidang untuk makan,lagipun mr hubby memang suka makan makanan panas2. Kali ni tiba teringat nak ambik gambar so bolehlah menambah resepi dlm blog ni.
 Ayam masak oyster sos ni antara menu favorite En hubby n anak2 tp untuk anak2 ummi asingkan dulu sebelum masukkan cili.

Bahan-bahan:
300g ayam
3 biji bawang putih ~ diketuk dan dicincang halus
1 biji bawang besar ~ belah 2 dan dihiris
1/2 inci halia ~ dihiris nipis
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu kecil serbuk lada putih /nak pedas boleh ganti
dengan lada hitam ditumbuk kasar
1 sudu besar tepung jagung ~ dibancuh dgn air utk memekatkan kuah
3 biji cili merah di hiris kasar
1 tangkai daun bawang
Air
Garam sekiranya perlu
Minyak.

Cara penyediaan:
1. ayam dibasuh bersih dan barulah dipotong di gaul dgn sedikit lada sulah .
2. Panaskan minyak dan goreng daging dgn menggunakan api besar selama 3 ke 5 minit. Angkat daging.
3. Dengan menggunakan minyak yg sama dlm anggaran 2/3 sudu, tumiskan bawang putih dan halia sehingga sedikit garing.
4. Masukkan ayam, sos tiram, serbuk lada putih dan kicap. gaul rata.
5. Masukkan air sebanyak mana kuah yg dikehendaki dan biarkan mendidih. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung kacau seketika masukkan bawang besar dan cili  dan bolehlah diangkat.
6. Taburkan daun bawang sebelum dihidang.

menu ni ummi hidangkan bersama sambal tumis udang dan sayur bayam





No comments: