pau
Bahan-bahan
- 250g (2 1/2 cawan ) tepung gandum
- 3g (3/4 sudu teh) yis kering
- 2g (1/2 sudu teh) baking powder
- 50g (4 sudu makan) gula castor
- 20g (1 sudu makan) shortening/ magarine
- 2g (1 sudu teh) bread softener
- 1/2 cawan air suam
Cara-cara
- Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
- Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
- Masukkan shoterning, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
- Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
- Masukkan inti dan tutup kemas,ummi guna inti kacang.separuh ummi buat bentuk ros.
- Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
- Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.pastikan air kukusan betul2 panas
No comments:
Post a Comment