Kali ni ummi buat roti ikut resepi reka sendiri.tak pasti mana silapnya setiap kali ummi buat roti ambik dari mana2 resepi sure tak berapa menjadi. kali ni ummi buat roti tak guna tepung roti or tepung berprotain tinggi,guna je tepung cap sauh yg memang dah ada kat rumah.shorterning pun dah habis, ummi guna krimwell. ok gak hasilnya better than yg ummi buat sebelum ni,rotinya lembut je.
Bahan-bahan
bahan A
4 cawan tepung gandum
3 tbs susu tepung
3 tsp yis segera
3 tsp serbuk penaik
4 tbs gula
bahan B
2 tbs margerine/butter
2 tbs shortening/ ummi guna krimwell
1 biji telur
300 ml air suam di bancuh dengan secubit garam
cara-cara
1. Campurkan semua bahan A dan digaul hingga rata,
2.Masukkan bahan B di gaul rata dan masukkan air,uli hingga menjadi doh
3.Rehatkan doh sekitar 20 minit.selepas itu keluarkan angin dari doh dengan cara menumbuk2 dgn perlahan
ya .
4. Buatkan bentuk yang disukai,kali ni ummi letak inti kacang,itu je stok yg ada kat rumah.
5.Selepas siap di bentuk rehatkan sekitar 20 minit dan boleh dibakar sekitar 2o minit hingga masak pada
suhu 200 c.Guna api atas bawah.
Bahan-bahan
bahan A
4 cawan tepung gandum
3 tbs susu tepung
3 tsp yis segera
3 tsp serbuk penaik
4 tbs gula
bahan B
2 tbs margerine/butter
2 tbs shortening/ ummi guna krimwell
1 biji telur
300 ml air suam di bancuh dengan secubit garam
cara-cara
1. Campurkan semua bahan A dan digaul hingga rata,
2.Masukkan bahan B di gaul rata dan masukkan air,uli hingga menjadi doh
3.Rehatkan doh sekitar 20 minit.selepas itu keluarkan angin dari doh dengan cara menumbuk2 dgn perlahan
ya .
4. Buatkan bentuk yang disukai,kali ni ummi letak inti kacang,itu je stok yg ada kat rumah.
5.Selepas siap di bentuk rehatkan sekitar 20 minit dan boleh dibakar sekitar 2o minit hingga masak pada
suhu 200 c.Guna api atas bawah.
No comments:
Post a Comment