1 ekor ayam , ummi potong 4
tumis rempah tumis bersama bawang merah,bawang putih dan halia,masukkan air, ayam,batang salary dan carrot,perasakan dengan garam dan lada sulah
Didihkan selama 45 minit
Keluarkan ayam daripada periuk dan toskan.
Air rebusan ayam di gunakan untuk sup n masak nasi,
untuk sup sesuai dihidangkan dengan taburan daun bawang,daun sup dan bawang goreng.
untuk sup sesuai dihidangkan dengan taburan daun bawang,daun sup dan bawang goreng.
Ayam yag telah di rebus diperap sebentar dengan bahan perap, dan di bakar di dlm oven sekitar 190 C,sekitar 15 hingga 20 minit or hingga kulitnya nampak sedikit garing.
Bahan Perap ayam
Halia
bawang putih
kicap masin n kicap manis
sos tiram
lada sulah
minyak bijan Halia n bawang putih di tumbuk halus dan di campur bersama bahan lain.
sambal cili:
5 biji cili merah
5 biji cili api
halia
1 tsp minyak bijan
1 biji tomato
Garam secukupnya
Gula secukupnya
1 tsp minyak bijan
1 biji tomato
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Campurkan kesemua bahan dan blend
Untuk kicap
Ambik lebihan bahan perapan tambahkan kicap,sos tiram,sedikit minyak bijan dan sedikit air rebusan ayam,
semua dicampurkan dan di masak sekejap di atas dapur.
BAHAN NASI AYAM
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan
6 cawan air rebusan ayam
1 helai daun pandan, disimpul
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 inci halia, dititik
2 ulas bawang putih, dititik
1 1/2 camca besar marjerin/ mentega
Garam secukup rasa
1/2 tsp minyak bijan
Panaskan minyak bawang putih. Tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar.
Setelah naik baunya masukkan daun pandan.
Masak beras berserta kedalam bahan-bahan yang telah ditumis dan goreng beras sebentar,kemudian di pindahkan ke dalam rice cooker.
Kemudian masukkan garam, lada sulah dan gula masukkan air rebusan ayam.
Nasi ayam ni sesuai di hidangkan bersama ulam-ulaman seperti salad,tomato dan timun.
No comments:
Post a Comment