Pulut kuning ni ummi buat bulan lepas untuk anak sedara ummi yg sambut birthday n sekali wat berkhatan,tak sempat nak deco sangat coz hari tu ada jemputan khawin.balik dari kenduri kelam kabut nak deco tengok apa yg ada kat rumah je.
Bahan2
- 1 kg beras pulut [ dibasuhkan]
- 3 keping asam keping
- 3 s/b kunyit serbuk
- air secukupnya untuk merendam pulut.
- 1 biji kelapa (dptkan 2 cawan santan pekat or 2 kotak santan )
- 1 sudu kecil gula
- garam secukupnya
Cara-cara
1. Rendamkan beras pulut dengan asam keping dan larutan kunyit selama beberapa jam/semalaman untuk mendapatkana warna kuning.
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dididihkan airnya.
5. Kukuskan sehingga naik wap sekitar 30 minit.
6. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
7. Tuangkan santan yg telah digaulkan dengan garam dan gula.
8. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
9. Kukuskan semula sehingga naik wap lagi 20 minit.
11. Bila telah naik wap, tutup api dapur sejukkan n tekan pulut dalam acuan yg
diinginkan.
12. Ummi masukkan serunding kat tengah2 pulut,boleh dihias berdasarkan kretiviti masing2.
13. Hidangkan pulut dengan rendang atau kari ayam or daging.
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dididihkan airnya.
5. Kukuskan sehingga naik wap sekitar 30 minit.
6. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar.
7. Tuangkan santan yg telah digaulkan dengan garam dan gula.
8. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
9. Kukuskan semula sehingga naik wap lagi 20 minit.
11. Bila telah naik wap, tutup api dapur sejukkan n tekan pulut dalam acuan yg
diinginkan.
12. Ummi masukkan serunding kat tengah2 pulut,boleh dihias berdasarkan kretiviti masing2.
13. Hidangkan pulut dengan rendang atau kari ayam or daging.
No comments:
Post a Comment