Apam ni ummi buat dgn pisang kiriman mak dari kampung, senang n cepat, Amni auni pun suka.Apam ni tak lah mengelembu sangat,tp still lembut,kalau makan dengan kelapa lagi sedap,lemak2 gitu.
APAM PISANG ( TANPA TELUR DAN MINYAK )
Bahan :
1 cawan pisang lecek
1 cawan gula perang / gula halus
2 cawan tepung naik sendiri - diayak
1 1/2 sudu kecil bicarbonate soda - diayak
4 sudu besar susu segar - ummi tambah 2 sudu susu n 1 sudu air lagi
1 sudu kecil esen pisang
Cara-cara
- Tepung naik sendiri dan bicarbonate soda diayak bersama.
- Pisang lecek, gula halus ,gula perang, esen pisang , esen vanila dan susu dikacau rata , sebati.
- Masukkan bahan2 ayak tadi dan kacau hingga sebati.
- Tuang adunan dalam acuan kecil atau loyang yang digris dan dipanaskan dahulu dan kukus hingga masak.ummi letak dalam acuan lompang dan kukus selama 15 minit. Kalau guna loyang, kukus selama 1/2 jam.
- Hidangkan dengan kelapa parut putih yang dikukus jika suka( ummi tak letak,sebab malas nak keluar beli kelapa)
No comments:
Post a Comment