Laksa penang memang adalah antara menu ummi kalau makan kat luar,amni n auni selalu tanya ummi boleh tak buatkan laksa yg tak pedas,Ummi sendiri masa kecik2 dulu mak selalu masakkan laksa lemak putih,so hari ni ummi masakkan laksa utk si kembar kesayangan ummi. alhamdullilah memang dia orang suka sangat.
Laksa di rebus
Bahan Kuah
600 g ikan kembung, rebus, ambil isi & tumbuk
2 liter santan (dan 2 biji kelapa)asingkan santan pekat dgn cair
or satu kotak santan ( 1 liter) + 1 liter air
6 ulas bawang merah, ditumbuk
1 cm halia, ditumbuk
1 atau 2 sudu lada hitam, di tumbuk
1 keping asam gelugur
Garam secukupnya
Bahan Sampingan
1 biji timun, dihiris halus
10 batang kacang panjang, dihiris kecil
40 g daun selasih, dimayang
30 g daun kesum, dimayang
200 g taugeh, dibuang ekor
limau nipi/ limau kasturi
Sambal belacan
3 cm kiub belacan, dibakar
15-20 tangkai ciii kering, direndam( dikisar halus bersama belacan )
kalau nak sambal belacan yg pedas
segenggam cili api
3 cili merah- buang biji
1/2 labu bawang besar
3 sudu besar air asam limau kasturi
2" belacan di bakar
garam gula secukupnye
kisarkan semua bahan
Cara-Cara
1.Satukan semua bahan yg ditumbuk kecuali ikan n santan campurkan bersama air.dan masakkan hingga
mengelegak.
2. satukan santan pekat bersama dengan isi ikan.masukkan kedalam air yg telah mengelegak.perasakan dgn
garam dan gula.masak lagi jgn lama sgt biar mengelagak sekejap terus tutup api dan pastikan kuah sentiasa
di kacau.
3.Hidangkan laksa dengan kuah dan bahan sampingan dan sambal belacan
Laksa di rebus
Bahan Kuah
600 g ikan kembung, rebus, ambil isi & tumbuk
2 liter santan (dan 2 biji kelapa)asingkan santan pekat dgn cair
or satu kotak santan ( 1 liter) + 1 liter air
6 ulas bawang merah, ditumbuk
1 cm halia, ditumbuk
1 atau 2 sudu lada hitam, di tumbuk
1 keping asam gelugur
Garam secukupnya
Bahan Sampingan
1 biji timun, dihiris halus
10 batang kacang panjang, dihiris kecil
40 g daun selasih, dimayang
30 g daun kesum, dimayang
200 g taugeh, dibuang ekor
limau nipi/ limau kasturi
Sambal belacan
3 cm kiub belacan, dibakar
15-20 tangkai ciii kering, direndam( dikisar halus bersama belacan )
kalau nak sambal belacan yg pedas
segenggam cili api
3 cili merah- buang biji
1/2 labu bawang besar
3 sudu besar air asam limau kasturi
2" belacan di bakar
garam gula secukupnye
kisarkan semua bahan
Cara-Cara
1.Satukan semua bahan yg ditumbuk kecuali ikan n santan campurkan bersama air.dan masakkan hingga
mengelegak.
2. satukan santan pekat bersama dengan isi ikan.masukkan kedalam air yg telah mengelegak.perasakan dgn
garam dan gula.masak lagi jgn lama sgt biar mengelagak sekejap terus tutup api dan pastikan kuah sentiasa
di kacau.
3.Hidangkan laksa dengan kuah dan bahan sampingan dan sambal belacan
No comments:
Post a Comment