puding tembikai
|
order by k Fida |
Bahan-bahan
- 1 paket agar-agar tali (20gm)
- 4 keping roti gardenia*
- 1 cawan susu *
- 6 cawan air
- 1 cawan susu pekat*
- 1 1/2 cawan gula
- 2 sudu besar mentega
- sedikit esen vanilla
- Bijan Hitam/ Cincau/ Kismis Hitam/ Biji Selasih
Cara-cara
- Masak agar2 bersama gula dan air hingga agar2 dan gula hancur
- Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan. Blend halus semua bahan yg bertanda *
- Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
- Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai) . Biar keras sedikit.
- Lapiskan sedikit warna asal diatas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
- Adunan selebihnya diwarnakan merah, lapiskan perlahan2 diatas lapisan putih. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.
4 comments:
sedapnya..
sebelum pegi mesir hari tu baru berangan2 nak buat..
tapi xsempat..huhu
nanti puasa post la kat kami :)
a.dah...
sedapnye.. nice presentation jugak.... nak try lah.. terima kasih kongsi resipi ^_^
dtglah buka puasa kat rumah,insyaallah ada rezekinya
thanks nabil nabila,sudi ziarah blog akak
Post a Comment