Bahan-bahan
- 8-9 batang cili kering (nak sambal lebih banyak dan lebih pedas, boleh lebihkan)
- 4-5 ulas bawang kecil
- 2 ulas bawang putih
- Udang Segar (saiz mengikut keperluan)
- Air asam-1/2 cawan
- Minyak untuk menumis, gula, garam.
- 1 Labu Bawang Besar-Dihiris
Cara-cara
- Blend bawang putih, bawang merah dan cili kering (cili kering yg telah direndam didlm air)..kisar shingga hancur bersama-sama dengan air..
- Panaskan minyak..bile sudah panas masukkan bahan yg telah dikisar..
- Tumis sehingga garing atau pecah minyak,masukkan gula dan udang
- Masukkan air asam..biarkan mengelegak dan masukkan bawang besar yang telah dihiris..tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat,perasakan dgn garam.
- sedia untuk dihidangkan
|
2 comments:
Emm mkn apa2pn sdap je ujan2 ni
a ah ikin,dapat pulak nasi, panas tak ingat
Post a Comment