Followers

Friday, 13 January 2012

Mee bandung




Bahan-bahan

 1 bungkus mee kuning ~ dicelur

untuk kuah:
Utk dimesin

 4 ulas bawang merah
2 ulas bawang puteh
sedikit halia
 5 tangkai cili kering ~ dipotong & rebus hingga lembut/
4 sudu cili giling3 sudu besar kacang tanah ~ digoreng dan dimesin halus 
1 1/2 sudu besar udang kering  ~ dimesin bersama kacang tanah
 200
gram daging ~ potong nipis /boleh tukar dgn isi ayam
2 biji telur
2 sudu sos tomato1 sudu sos cili
2 sudu sos tiram
1 sudu kicap pekat manis
1 labu bawang besar  di potong kasar
Sedikit minyak masak ~ utk menumis
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula
air secukupnya
1/2  ikat sawi
2 helai daun kubis
2 batang jagung muda

Cara-cara

  1. Panaskan sedikit minyak, dan tumiskan kesemua bahan-bahan yg telah dimesin sehingga naik baunya.
  2. Masukkan 3 mangkuk air bersama daging. Setelah daging empuk, masukkan pula kacang tanah dan udang kering yang telah dimesin tadi.Setelah beberapa minit, masukkan sos cili, sos tomato.
  3. Kacau rata semua bahan dan kemudian masukkan anak jagung,carrot dan bawang besar
  4. Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam periuk dan perlahan kan api dapur. kalau kuah terlalu byk boleh bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan dlm kuah sedikit demi sedikit,jgn byk sangat nanti terpekat pulak.
  5. Biarkan sehingga telur masak.Setelah telur masak, masukkan mee dan sayur sawi, perasakan dgn gula,garam dan bahan perasa.
  6. Mee ni sedap di makan panas2 n dihidang dengan daun sup,bawang goreng,daun bawang,hirisan cili merah dan limau kasturi/ nipis.

# Kalau ada seafood,lagi sedap boleh maniskan kuah.

No comments: