Followers

Thursday, 15 September 2011

ayam percik




Ayam percik ni ummi masak masak bulan puasa,tak sempat nak masukkan dlm blog,gambar pun yg masih atas grill lagi,resepi ni simple sangat.


  • 1 ekor  ayam sederhana yang dipotong 4
  • 1 1/2 cawan santan pekat/ 1 kotak santan + 1 cawan air
  • 2 biji bawang putih
  • 1 labu bwg besar/ 4 biji bawang merah
  • 2 cm halia
  • 2 batang serai
  • 1 camca kecil ketumbar( optional )
  • 2 sudu makan  tepung beras/ tepung jagung( dibancuh ngan sedikit air)
  • sedikit air asam jawa
  • cili kering/ giling
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
  1. Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan..dan bahan perasa dan diperap bersama ayam lebih kurang 1/2 jam
  2. masukkan ayam diperap  sekali dgn santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak.boleh tambah air kalau kuah dah kering
  3. angkat ayam bersama sedikit kuah dan dan bakar atas grill pan atau kuali,boleh gak masuk oven je bakar suhu 200 darjah  hingga agak keperangan
  4. kuah lebihan tadi boleh ditambah cili giling kalau nak pedas,akhir sekali masukkan bancuhan tepung,masak hingga pekat
  5. hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah .



No comments: