Ayam percik ni ummi masak masak bulan puasa,tak sempat nak masukkan dlm blog,gambar pun yg masih atas grill lagi,resepi ni simple sangat.
- 1 ekor ayam sederhana yang dipotong 4
- 1 1/2 cawan santan pekat/ 1 kotak santan + 1 cawan air
- 2 biji bawang putih
- 1 labu bwg besar/ 4 biji bawang merah
- 2 cm halia
- 2 batang serai
- 1 camca kecil ketumbar( optional )
- 2 sudu makan tepung beras/ tepung jagung( dibancuh ngan sedikit air)
- sedikit air asam jawa
- cili kering/ giling
- garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan..dan bahan perasa dan diperap bersama ayam lebih kurang 1/2 jam
- masukkan ayam diperap sekali dgn santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak.boleh tambah air kalau kuah dah kering
- angkat ayam bersama sedikit kuah dan dan bakar atas grill pan atau kuali,boleh gak masuk oven je bakar suhu 200 darjah hingga agak keperangan
- kuah lebihan tadi boleh ditambah cili giling kalau nak pedas,akhir sekali masukkan bancuhan tepung,masak hingga pekat
- hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah .
No comments:
Post a Comment