salam,kali ni ummi nak masukkan resipi pengat durian version bonda ummi,dia tak pekat sangat n ditambah dgn gula melaka/gula merah dan dimakan dengan pulut or roti, resepi ni ummi buat dah lama sebelum puasa,durian yg mak kirimkan dari kampung,mula2 risau gak nak buat ni takut tak ada orang nak makan,tp alhamdullilah anak2 ummi rupanya suka makanan kampung camni,so lepas tu ummi selalulah buat pengat untuk amni n auni.
|
pengat durian |
bahan-bahan
( pengat durian)
2 mangkuk durian (1 mangkut diambik isi sahaja)
1 cawan santan pekat
2 keping gula melaka
2 cawan air
1/2 cawan gula pasir (mengikut rasa)
2 helai daun pandan
Sedikit garam
cara-cara
Masukkan isi durian ke dalam periuk bersama gula
melaka dan gula pasir dan air Kemudian, jerangkan ke atas api dan kacau
perlahan-lahan hingga agak empuk isi durian. masukkan santan bersama daun pandan. Masukkan
juga sedikit garam secukup rasa. Kacau perlahan-lahan hingga mendidih,
kemudian sesuaikan rasanya. Setelah cukup masak bolehlah dihidangkan bersama pulut kukus or pulut tanak.
No comments:
Post a Comment