Resepi ni ummi masak dah 2 kali,pertama kali masak ummi buat cair je,gambar macam kat atas n letak daun limau purut sebab tak de daun pudina,sedap jugak.kali kedua ummi masak letak daun pudina n masak pekat sikit makan dgn nasi minyak. so pendapat mr hubby sedap yg pekat n guna daun pudina.lagipun resepi asal dia memang guna daun pudina.tapi ummi lupa nak snap gambar yg kedua.dah siap masak,terus je ajak hubby makan.
Bahan A
1/2 ekor ayam-potong kecik
2 sudu sos tiram
serbuk kunyit, garam
cuci ayam dan perapkan dgn semua bahan diatas dlm 1/2 jam
Bahan B
*1 biji bwg besar
*2-3 ulas bwg putih
*3-4 biji cili merah-buang biji
*1cm halia
yg bertanda * perlu di tumbuk/kisar halus
2 bj tomato-ptg 4
1 btg serai dititik/ dihiris halus
1 sudu besar serbuk kari
1 cwn air
mnyk msk utk menumis
gram dan gula secukup rasa
10 helai daun pudina
Cara-cara
1) campurkan bahan kisar dengan serbuk kari
2) panaskan mnyk & tumis adunan rempah hingga naik bau
3) masukkan ayam, masak selama 5 minit kemudian tambah air
4) kecilkan api masuk garam & gula secukup rasa
5)kemudian masuk tomato dan biar kuah pekat.masukkan daun pudina.hidang bersama dgn nasi.
Bahan A
1/2 ekor ayam-potong kecik
2 sudu sos tiram
serbuk kunyit, garam
cuci ayam dan perapkan dgn semua bahan diatas dlm 1/2 jam
Bahan B
*1 biji bwg besar
*2-3 ulas bwg putih
*3-4 biji cili merah-buang biji
*1cm halia
yg bertanda * perlu di tumbuk/kisar halus
2 bj tomato-ptg 4
1 btg serai dititik/ dihiris halus
1 sudu besar serbuk kari
1 cwn air
mnyk msk utk menumis
gram dan gula secukup rasa
10 helai daun pudina
Cara-cara
1) campurkan bahan kisar dengan serbuk kari
2) panaskan mnyk & tumis adunan rempah hingga naik bau
3) masukkan ayam, masak selama 5 minit kemudian tambah air
4) kecilkan api masuk garam & gula secukup rasa
5)kemudian masuk tomato dan biar kuah pekat.masukkan daun pudina.hidang bersama dgn nasi.
No comments:
Post a Comment