Untuk kesekian kalinya ummi buat karipap,kulit karipap ni ummi guna resepi baru yg ummi belajar dari aunty hubby,sedap ranggup thank aunty Nor,inti karipap kali ni ummi guna sardin je ,buat cam inti sandwich.
Bahan-bahan( pastry )
500g tepung gandum
100g butter/ majerin
Sedikit garam
Air secukupnya
karipap yg belum di goreng |
1.Gaulkan tepung dan majerin sehingga sebati.
2.air dibancuh dengan sedikit garam dan dimasukkan sedikit demi sedikit dalam adunan tepung
3.apabila doh sudah sebati,biarkan sekejap dalam 1/2 jam dan boleh digunakan
Inti Sardin
2 tin sardin
1 biji bawang besar*
2 Biji Lada Merah*
Daun Sup*
Daun Bawang*
Sedikit air jus limau nipis/kasturi
sedikit lada sulah/ lada hitam( di tumbuk halus)
*di hiris halus
1. Ambik hanya isi ikan sardin dan dihancurkan.
2. masukkan semua bahan lain,digaul sebati dan boleh digunakan.
No comments:
Post a Comment