Ayam Pandan
Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 1/2 ekor ayam (1kg)
- * 3 biji bawang merah
- * 3 ulas bawang putih
- * 1/2 inci halia
- * 1/2 inci kunyit
- * 1/2 inci lengkuas
- * 2 batang serai
- * 1 sk ketumbar
- * 1 sk jintan manis
- * 15 biji cili padi
- 2 sb santan pekat
- 1 sb madu
- garam, gula
- daun pandan
Cara-cara
- Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
- Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam dan gula
- Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.
- Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
- Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
- Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
- Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana.
No comments:
Post a Comment