Halaman

Tuesday, 31 January 2012

rendang ala mak mertua



  







Alhamdullilah ummi sekeluarga dah selamat sampai rumah.3 hari menjelajah menuju  ke utara,Taiping n Penang.kami pegi bersama  parent in low n family sister in low.ziarah kawan Mil yg pindah kat Taiping,sempatlah bawak anak2 gi zoo taping. seronok diaorang dapat tengok animal. keesokkannya kami sekeluarga berangkat ke penang ziarah family hubby kat sana,seronok dpt jumpa sedara mara belah hubby,lama dah kami sekeluarga tak ke sana,layanan dia orang memang first class,setiap orang ada turn layan kami membeli belah n cari makan,thanks kat semua,.insyaallah kami akan ke sana lagi.
Berbalik pada resepi ni ummi selalu buat resepi ni.mula2 dulu  ummi ada belajar masak rendang ni dgn MIL,tp biasalah bila belajar ingat kat kepala je,jadi dah lama masak camni,rasanya dah byk dah menyimpang  dari resepi asal. tu la ummi panggil ala MIL bukan betul2 resepi asal.

BAHAN-BAHAN :
1/2  ekor ayam /ikut suka
1 keping asam gelugur
400 ml santan (dr 1 biji kelapa)

1 sudu kerisik
1helai daun limau kunyit

Gula,garam secukup rasa.

BAHAN KISAR :
6-10  tangkai cili kering
½ labu bawang besar

3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit

5 batang serai

CARA MEMBUATNYA :
Masukkan semua bahan kecuali kerisik,garam dan daun kunyit.Masak di atas api perlahan( selalu di kacau ya)  hingga kuah agak kering dan pekat,masukkan kerisik kacau lagi hingga kuah agak kering dan masukan daun kunyit kacau sekejap perasakan dgn garam.boleh di hidang bersama nasi or pulut.

No comments:

Post a Comment