Halaman

Wednesday, 21 December 2011

sambal udang




Bahan-bahan
  • 8-9 batang cili kering (nak sambal lebih banyak dan lebih pedas, boleh lebihkan)
  • 4-5 ulas bawang kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • Udang Segar (saiz mengikut keperluan)
  • Air asam-1/2 cawan
  • Minyak untuk menumis, gula, garam.
  • 1 Labu Bawang Besar-Dihiris 


Cara-cara
  1.  Blend bawang putih, bawang merah dan cili kering (cili kering yg telah direndam didlm air)..kisar shingga hancur bersama-sama dengan air..
  2. Panaskan minyak..bile sudah panas masukkan bahan yg telah dikisar..
  3. Tumis sehingga garing atau pecah minyak,masukkan gula dan  udang 
  4.  Masukkan air asam..biarkan mengelegak dan masukkan bawang besar yang telah dihiris..tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat,perasakan dgn garam.
  5. sedia untuk dihidangkan 

2 comments: