Halaman

Thursday, 21 February 2013

Rosemary Buttercake


Sebenarnya rosemarry buttercake ni agak lama ummi buat.ummi baru perasan ianya tersimpan dlm draft.kek ni ummi olah dari resepi butter kek,kebetulan ada fresh rosemary.itu yg ummi letakkan.hasilnya memang best,wangi dengan bau rosemarry.kek ni ummi buat just untuk makan2 . memang sedap makan kek ni bila masih panas2 lagi.
 

bahan.-bahan


250 gram butter

180 gram gula (gula castor) 
 1 sudu teh esen vanila
5 biji telur gred A

 220 gram tepung gandum
2 sudu teh baking powder

* Ayak tepung n baking powder bersama
2 sudu besar susu segar
Fresh rosemary secukupnya

Cara-caranya:


Pukul butter dan gula hingga kembang.
masukkan telur satu persatu diselang selikan dengan tepung hingga habis.pukul hingga sebati,masukkan esen vanilla dan susu segar.
Putar selama 4 hingga ke 5 minit. Putar sehingga adunan lembut dan tidak berbintil-bintil.
masukkan fresh rosmary,kacau hingga sekata.
Tuang adunan dalam acuan  bakar 160'C selama 50-60 minit,atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment