Halaman

Friday 12 October 2012

Roti naik

Roti naik
 
roti cheese n gula

 Alhamdullilah  berjaya juga ummi buat roti ni. roti ni antara roti favorite mak n ayah mertua ummi. setiap kali dia org balik johor sure berkotak2 yg di bawa balik.Ummi bahagikan roti ni 2 bahagian.bahagian pertama ummi bakar kosong yg kedua ummi letakkan cheese n gula sikit.resepi roti ni ummi ambik dari sini

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g tepung roti/tepung gandum high protein
100 g tepung gandum
250 ml air
50 g susu tepung
3/4 camca teh bread improver  

120 g gula halus
100 g mentega
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning (tak letak sebab habis stok)



  1. Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik. 
  2. Tumbuk doh untuk membuang udara, bulat2kan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang....

No comments:

Post a Comment