Halaman

Friday, 30 December 2011

pau



 

Bahan-bahan

  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung gandum
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor
  • 20g (1 sudu makan) shortening/ magarine
  • 2g (1 sudu teh) bread softener
  • 1/2 cawan air suam

Cara-cara

  1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
  2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan shoterning, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  4. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
  5. Masukkan inti dan tutup kemas,ummi guna inti kacang.separuh ummi buat bentuk ros.
  6. Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
  7. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.pastikan air kukusan betul2 panas

No comments:

Post a Comment