Halaman

Friday, 23 December 2011

Nasi daging


Dah tiap2 hari masak kadang2 ummi kekeringan idea nak masak apa,tadi sebelum hubby pegi keja ummi mintak tolong dia bagi idea apa yg ummi nak masak.so dia kata masak je nasi arab dia boleh makan anak2 pun boleh makan,so ummi tak yah nak fikir banyak. bila hubby dah gi keja ummi pun seboklah mnyelongkar apa yg ada kat dapur,alhamdullilah bahan2 nak buat nasi daging ada,bolehlah ummi merealisasikan impian en hubby nak makan nasi nasi daging.


Bahan-bahan:

3 cawan beras basmati
½ kilo daging
1 bungkus rempah sup bunjut Adabi
1 sudu  rempah kurma
1 inci halia
2 biji nbawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 sudu mentega/ minyak sapi/magarine
3 sudu minyak masak
2 biji tomato/ dipotong dadu
1/2  cawan susu
1 sudu teh garam
 

Cara penyediaan:

Rebus daging bersama rempah sup bunjut,  dan garam sehingga empuk. Simpan air rebusan daging untuk masak nasi dan buat sup untuk makan ngan nasi
Masukkan minyak diikuti butter tunggu hingga butter mencait kemudian tumiskan halia, kulit kayu manis dan buah pelaga,bawang putih,bawang merah hingga kekuningan,masukkan rempah kurma didalam periuk nasi hingga naik bau,masukkan tomato. Masukkan beras dan kacau seketika.

Masukkan air rebusan daging. Kalau beras disukat satu cawan pastikan air rebusan juga satu cawan.

Bila beras sudah mula kembang, masukkan  susu cair. Kacau dan biarkan nasi masak.

Hidangkan nasi daging dengan *air asam dan daging yang telah direbus tadi.




Air asam

3 tangkai lada merah
5 biji cili api
sebiji tomato
1/2 biji bawang besar
( bahan di atas dihiris halus)
air asam jawa
belacan
garam
gula
limau kasturi

Untuk buat air asam, satukan buah tomato, hirisan bawang besar, hirisan cili merah, air asam jawa pekat, perahan limau kasturi, sedikit belacan, garam dan gula secukup rasa.

No comments:

Post a Comment