Halaman

Thursday, 17 November 2011

Speghetti Oleo-Oleo






Bahan-bahan

1 Bungkus spaghetti yg telah di rebus dan ddam didlm air batu sekejap n di toskan dan gaul dgn minyak zaitun

Minyak zaitun untuk menumis
20 ekor udang yang telah di buang kulit n kepala
* 3 ulas bawang putih
* daun pasley
         * dicincang halus

1 sudu lada hitam tumbuk halus
1 biji perahan air limau nipis/lemon
1 perisa ayam
1 sudu garam
1/2 sudu gula
keju permersan

cara-cara

1. Panaskan minyak zaitun,masukkan bawang putih n cili padi hingga naik bau.
2.Masukkan udang dan kacau sekitar 2 minit.
3.kemudiaan masukkan spagetti ,kacau sekitar 6 minit.
4. Masukkan serbuk lada hitam dan Pasley.
5.Akhir sekali masukkan  garam,gula n serbuk perasa.
6.Hidangkan dgn keju permesan.




No comments:

Post a Comment