Halaman

Tuesday, 13 September 2011

Mee kuning

mee yg sedang direbus


i
mee sup

Untuk mee sup kali ni mee dia ummi buat sendiri,

Mee Kuning buatan sendiri
 
500gm tepung gandum
1 tsp garam
 5 tbsp minyak masak/margarine
1 tbsp air abu [alkaline water]/ air kapur
1 cawan air( bergantung pada tepung)
1 tbsp serbuk kunyit
garam
air utk mencelur
extra tepung utk taburan

ayak tepung ke dalam mangkuk adunan n masukkan garam dan serbuk kunyit.
buat lubang kat tgh2nya n tuangkan air+ air abu
gaul rata hingga jadi doh yg kental..
uli doh sampai betul betul sebati,dohnya agak kering n keras
Biarkan doh rehat untuk 1 – 2 jam.
Masukkan air secukupnya dalam periuk, bersama sedikit garam dan minyak. Didihkan.
Sementara menunggu air mendidih, buatkan bebola kecil dari doh tadi dan roll flat.salutkan dengan tepung dan lalukan pada mesin yang licin sebanyak 3 kali.

masukkan pd bahagian mesin juraian mee
Setelah semuanya selesai, masukkan mi kuning dalam air mendidih dan kacau selama 5 minit.
Tuangkan mi tadi ke dalam tapisan dan lalukan pada air paip.
Toskan mi tersebut dan bila dah sejuk, gaulkan minyak rata-rata atas mee tadi. Sedia untuk digunakan….


2 comments:

  1. wow!..seronoknya dpt buat mee sendiri. terjamin halalnya, bersih & sedap. thanks sufi..sudi kongsi resepinya. tp, saya xde mesin mee..beli katner tu?

    ReplyDelete
  2. beli kat giant,dah lama dah 5 thn lepas,biasanya bila nak dekat2 perayaan dia buat promosi

    ReplyDelete