Halaman

Tuesday, 23 August 2011

ayam pandan


Ini adah menu buka puasa minggu lepas ayam pandan


Ayam Pandan
Bahan-bahan ( 3-4 org )
  • 1/2 ekor ayam (1kg)
  • * 3 biji bawang merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • * 1/2 inci lengkuas
  • * 2 batang serai
  • * 1 sk ketumbar
  • * 1 sk jintan manis
  • * 15 biji cili padi 
  • 2 sb santan pekat
  • 1 sb madu
  • garam, gula 
  • daun pandan
Cara-cara
  1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
  2. Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam dan gula
  3. Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.
  1. Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
  1. Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
  1. Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
  1. Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana. 
Ayam pandan ni ummi sediakan dengan kari ikan merah





No comments:

Post a Comment