Masak agar2 bersama gula dan air hingga agar2 dan gula hancur
Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan. Blend halus semua bahan yg bertanda *
Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai) . Biar keras sedikit.
Lapiskan sedikit warna asal diatas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
Adunan selebihnya diwarnakan merah, lapiskan perlahan2 diatas lapisan putih. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.
sedapnya..
ReplyDeletesebelum pegi mesir hari tu baru berangan2 nak buat..
tapi xsempat..huhu
nanti puasa post la kat kami :)
a.dah...
sedapnye.. nice presentation jugak.... nak try lah.. terima kasih kongsi resipi ^_^
ReplyDeletedtglah buka puasa kat rumah,insyaallah ada rezekinya
ReplyDeletethanks nabil nabila,sudi ziarah blog akak
ReplyDelete