Kulit karipap
4 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak + buter/magerine ( dimasak hingga cair)
secubit garam
air yang di campur dgn ais
campurkan semunya dan di uli hingga menjadi doh
untuk inti
bahan A
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu cili giling
4 sudu rempah kari
2 sudu udang kering
sedikit ikan bilis
bahan B
200g daging kisar
5 biji kentang ( dipotong dadu )
1 tangkai daun kari
air asam jawa
garam
gula
sedikit minyak untuk menumis
cara-cara
1. Bahan A di tumbuk/kisar halus
2. kemudian tumis bahan A hingga pecah minyak
3.Masukkan daun kari,dan daging cincang dan air asam jawa
4.masukkan kentang dan ditambahkan air dan bahan perasa,,tutup kuali masak hingga kering dan sesuai dijadikan inti.
5.Tunggu sehingga inti benar2 sejukbaru boleh digunakan
yumm...yumm...kak hajar dan angah suka karipap nanti nak cuba resipi ni.....
ReplyDeletesaya selalu buat karipap n frozenkan,nanti nak makan tunggu goreng je
ReplyDelete