kek ni tempahan dari k ina |
setelah dipotong |
kek karamel keladi | |
bila dah diterbalikkan |
selepas keluar oven |
kek dari pandangan sisi |
KEK KAREMEL KELADI
( Resepi ASAL IALALAH KEK KARAMEL PANDAN PUAN MUNIRA BAHARUM )
BAHAN A ( GULA HANGUS )
* 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
* tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
BAHAN B ( KAREMEL )
* 1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)/ ummi tukar dgn fresh milk
* 70gm gula kastor
* 1/2 sudu teh esen vanila
* 1 sudu KFC paste KELADI & perwarna purple
* 3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur )/ummi add 1 biji telor
BAHAN C ( KEK )
* 140gm tepung gandum
* 70gm gula kastor
* 3 bj kuning telur
* 135ml air biasa
* 1 sudu teh baking powder
* 45ml minyak msk
BAHAGIAN D ( MERIGUE )
* 6 bj putih telur
* 70gm gula kastor
* 1 sudu teh krim of tarta
Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n mkn sejuk2...sedap.
sufi, masa nak bakar tu..kena panaskan oven dulu ke?..mcm buat kek2 biasa.Nak letak air dlm loyang (double boiling) tu byk mana?..agak2 paras caramel ke?..ke ikut suka?..nampak sedap kek ni.
ReplyDeletea ah cam bakar kek biasa,kena panaskan dulu and air tu letak air yg suam and air tu letak tak yah byk sangat tak sampai separuh loyang kek tu
ReplyDeletetq sufi..awak selalu tlg saya..tak lokek berkongsi..i love you (",)
ReplyDeletesufi, nak tanya lg...boleh ke nak kukus kek karamel ni?..ada kwn2 tanya..
sama2 kita share apa yg kita tahu,saya pun tak sure tp kalau secara teorinya cam boleh kot coz sponge cake memang boleh kukus n cream caramel pun leh kukus
ReplyDelete